Kolektor investiral v Ektimo

Objavljeno:

Ena od usmeritev sklada Kolektor Ventures je področje strojnega učenja in napredne analitike, zato  intenzivno išče zagonska podjetja, ki delujejo na tem področju. Eno takih je podjetje Ektimo, zadnja investicija sklada.

»V Sloveniji takšnih ekip ni prav veliko, tako da smo takoj zagrabili priložnost in Ektimo povabili k pilotnemu projektu, nadaljevali s pogajanji za investicijo in se obenem dogovorili za poslovno sodelovanje na področju analitike, kjer je cilj uporaba modelov in strojnega učenja pri reševanju problemov na ravni izdelkov, procesov in strojnega vida,« pravi direktorica sklada Kolektor Ventures Mateja Lavrič. 

V podjetju Ektimo za svoje naročnike razvijajo sisteme prediktivne (napovedne) analitike, ki temeljijo na uporabi najsodobnejših modelov strojnega učenja in umetne inteligence na velikih količinah podatkov. Ponujajo celovito storitev, ki vključuje pripravo podatkov v obliko, primerno za modeliranje, kakor tudi izdelavo aplikacij, ki modele učinkovito integrirajo z naročnikovimi delovnimi procesi. Metode umetne inteligence obetajo, da bodo pustile pečat na praktično vseh segmentih gospodarstva, kar se odraža tudi v raznolikih projektih, ki so jih v Ektimu izvedli od svoje ustanovitve leta 2010 in segajo na področja upravljanja premoženja, logistike, marketinga, zavarovalništva in upravljanja odnosov s strankami.

»Verjamemo, da bodo tovrstne metode povsem transformirale tudi dejavnost industrijske proizvodnje, zato se veselimo novega partnerstva s koncernom Kolektor, ki nam bo omogočilo izvajanje inovativnih projektov v realnih proizvodnih okoljih in priložnost, da naše znanje vključimo v skupne produkte, namenjene udejanjanju vizije tovarn prihodnosti tudi na mednarodnih trgih. Poleg tega nam bo pridobljena investicija omogočila dodatno širitev ekipe, ki trenutno šteje 12 podatkovnih znanstvenikov. Prav tako bomo lahko okrepili razvojno-raziskovalne dejavnosti na področju globokih nevronskih mrež in avtonomnih inteligentnih agentov,« pravi direktor podjetja Ektimo Boris Cergol.

Image